fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Баба Анджела е на шейсет и три години. Израснала е в ромско семейство в град Симитли. Спортистка е от много малка и е участвала в много състезания по надбягвания. Печелила е много награди. Тя познава любовта към спорта и затова никога не се отказва. 

Всичко започна, когато бях ученичка в шести клас. Бях голяма любителка на спорта. Брат ми беше футболист, а баща ми обожаваше да вдига тежести. Също така, бях много бърза в тичането. Спортът в нашето семейство беше навсякъде. Чувството да си изпълнен с енергия и спорта да е в кръвта ти е наистина ценно! Та, един ден, докато си седях на чина в класната ми стая, дойде учителят Ангел Айков. Той ни записа в клуб на спорта, в който клуб имаше различни видове спорт. Чудех се кой ли е моят спорт и то взе, че дойде време за откриването на нов спорт в клуба – надбягването. Сякаш този спорт ме влечеше и ме искаше. Реших да се запиша и в клуба на надбягването. Когато се записах, моят учител Айков ми каза: “Момиче, ти си родена да бъдеш спортистка, но единственият спорт, в който най-много се отличаваш, е надбягването! Там си най-жизнена.” И моето решение беше окончателно – да тичам!

Имах приятели, семейство, роднини, и много близки, които ме подкрепяха, но имаше един човек, на когото винаги ще съм 

 благодарна за това, че ме насочи към кой път да тръгна – учителят ми Ангел Айков. Споделих ви за него. Той е много добър човек, вдъхновител. Винаги ме напътстваше и винаги ми даваше упора и разум. Той беше онзи, който ми оказваше най-голяма подкрепа и на него дължа успехите си. 

Разбира се! Участвала съм в Спартаковите игри в град Сандански на 800 метра надбягване. Също така, съм участвала и в надбягването в град Ямбол, край река Тунджа, на чието състезание бягах с великата лекоатлетка Василена Амзина. Тогава се класирах на 4-то място, а участниците бяха страшно много. Участвала съм на състезания с надбягвания и на 1500 метра, където също съм се класирала на 3-то място и на още много други. Поради тези причини аз се чувствам много горда, особено с ромския си произход! 

 Горда съм с произхода си, защото аз постигнах целите си, макар да казват, че много роми не могат да бъдат образовани и възпитани. Аз съм образована жена от ромски произход и съм постигнала много от мечтите си, точно заради това се гордея! Не съм само аз, но и много хора от ромски произход, които са постигнали своите мечти и са образовани хора с принципи. Затова трябва да бъдем горди с произхода си, защото и ние сме научени на ценности и култура. 

Не се е случвало никога, защото не съм попадала на такива хора. Винаги съм била в компанията на хора, които уважават всяка раса и етнос. Ние трябва да се обичаме и уважаваме, а не да гледаме на раса и етнос, защото времето тече и трябва да изпълним това време с любов и щастие, а не с омраза и нещастие. 

Трудностите са изпитания за нас. Точно заради това не съм се отказала да бъда спортистка. Бях в девети клас, когато се разболях от гастрит, който ми пречеше да спортувам. Ходих по доктори, на прегледи, и на много лечения, за да премахна тази болест. Пречеше ми доста, но аз не се отказвах и намерих лечение, което успокояваше болките ми. След това реших пак да се върна в спорта и да бъда спортистка. Направих го! Макар и всички тези трудности, не трябва да се отказваме и да казваме, че не можем, защото отказаната битка е загубена битка! Бъдете силни и с упоритост всичко се постига! 

Обичаите и традициите на ромите са една великолепна култура за нас. Ние трябва да се гордеем, че имаме и притежаваме собствен език, знаме и химн. Обичаите по онова време, Слава Богу, са се запазили и до днес. Културата на ромите никога не изчезва. Винаги носим по някоя традиция в себе си, която ни дава и много поводи за празници. Например празникът Bahtali Vasilitsa ,,Ромската Нова Година”. Тогава ние имаме пълноценно време със семейство и роднини, също така и време за още повече обич между нас. Един също така важен празник е ,,Бари Богородица”. Тогава имаме обичаи, с които се свързваме за плодородие, щастие и късмет във всяка къща. Традиционната ромска сватба, която се извършва три дни с веселие… И още много, които дават цветност в нашата общност, както и поводи за още повече щастие между ромите. Ние сме богати на култура и традиции, но трябва да помним, че всеки е различен и има своята култура и традиции. 

Ромското поколение преди е с повече разлики от сегашното поколение. Днес в света на модернизацията, повечето млади роми са образовани и с голямо разбиране за света. Мога да кажа, че има много промени, защото живеенето в днешния свят е по-различно – с комуникация, сближаване и образование. Днешните роми са се насочили точно към това  да бъдат част от модернизацията в света.

Спортът е енергия и жизненост. Никога не се отказвайте от него, защото той съдържа много блага за нас! Бъдете упорити и не се отказвайте, макар и да бъде много трудно, то ще отмине и ще си заслужава! 

Благодарим ти за това, че сподели своята история с нас! Бъди винаги все жизнена и енергична, бабо Анджела!

Автор: Габриел Борисов

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването