fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ИСТОРИЯ

Писмо

Писмо за подкрепа

Ние, ромите от България, категорично осъждаме полицейската жестокост срещу невинни роми на 22 септември 2020 г. в гр. Битоля.

Докато събитията се развиват, считаме демократична държава трябва като критичен минимум да разследва случая, да държи отговорни извършителите и да предостави подходящо правосъдие за жертвите.

 

Небрежно е да се приема това като единичен случай. Ромите са традиционно подлагани на физическо насилие, понякога завършващо със смърт и основано на токсична обществена омраза и политически домогвания. Това не е ново явление, а опитността на ромите от векове. Полицейските управления имат дълга история на насилие и агресия спрямо ромите, създаваща дълбоко недоверие между себе си и ромската общност.

 

Считаме случаят с полицейската жестокост срещу ромските граждани на гр. Битоля в Северна Македония за част от системен проблем, който изисква системен отговор. Отправната точка е да се цели достигането на пропорционален брой роми сред полицейските сили. Такъв акт е конституционен, може да укрепи вашата политическа визия за „Едно общество за всички“ и може да допринесе за реформите на полицията и подобряването на отчетността по пътя на присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз. Такова решение е добро за ромите и за Северна Македония.

ПРЕДИСТОРИЯ

0
година

Стотици разговори, обмисляне и преговори предшестват създаването на гражданското движение “Постоянна ромска конференция”.

Водени от желание да консолидират ромското лидерство в България, двама души се захващат с нелеката задача да поставят ромската общност в по-добра позиция за преговори с политическите играчи, които в крайна сметка да подобрят политиките и практиките за социално включване на ромите.

Годината е 2016-та, а в основата стоят двама души, които създават условия за ново обединение, което в последствие да прерасне в гражданско движение. Всичко започва от неформални разговори. Чертаят се схеми, анализират се ситуации и събития, преосмисля се миналото, за да се планира бъдещето. В процеса постепенно се включват различни хора, организации, съмишленици. Един дълъг, консултативен процес с участието на много ключови за развитието на ромската общност хора, активисти, вярващи общности, които формираха и приоритизираха значими за ромската общност приоритети.  

ИСТОРИЯ

0
година

Постоянна ромска конференция е гражданско движение на ромски и про-ромски организации и активисти от цяла България. Официално е представена в навечерието на Международния ден на ромите – на 7-ми април 2017 в град София, на събитие, в което участват над 500 човека – активисти и НПО експерти, обединени от 5 основни и значими за ромската общност теми: 

  1. Не на разрушаването на домове
  2. Не на езика на омразата
  3. Не на манипулациите и предизборната търговия
  4. Реформа в НССЕИВ – условия за провеждане създаване на реален консултативен процес между ромската общност и държава
  5. Формиране на ново лидерство и консолидация на целия наличен потенциал на ромското лидерство.
- 27.06.2017

Подписка срещу Валери Симеонов

0
подписа

Подписка срещу отстраняването на Валери Симеонов

Близо 16 000 души се подписват срещу отстраняването на Валери Симеонов от поста  на председател на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси. В знак на протест редица граждански ромски и про-ромски организации напускат съвета. След отворено писмо срещу настоящата не-ефективна политико-консултативна рамка за изпълнение на интеграционните политики, Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с основните ромски организации и коалиции. Постигна се конкретно съгласие за създаването на под-комитет към Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство, който да съгласува операциите, допринасящи за интеграция на ромите съ-финансирани от европейските фондове и държавния бюджет.

0
подписа
- 2017 - 2018

Кампания "Дом и сигурност за всеки"

Кампанията „Дом и сигурност за всеки” е подкрепена от над 100 граждански организации и коалиции и 26 000 граждани. Целта на кампанията е да отвори обществено-политически диалог и постигне подкрепа за конкретни инициативи, които да помогнат на националните и местните власти да адресират сериозния жилищен проблем. Над 200 000 домакинства в национален мащаб, сред които и ромски, са без законов статус.  

.

Постоянна ромска конференция © 2021. All Rights Reserved.