fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ПРЕДИСТОРИЯ

0
година

Стотици разговори, обмисляне и преговори предшестват създаването на гражданското движение “Постоянна ромска конференция”.

Водени от желание да консолидират ромското лидерство в България, двама души се захващат с нелеката задача да поставят ромската общност в по-добра позиция за преговори с политическите играчи, които в крайна сметка да подобрят политиките и практиките за социално включване на ромите.

Годината е 2016-та, а в основата стоят двама души, които създават условия за ново обединение, което в последствие да прерасне в гражданско движение. Всичко започва от неформални разговори. Чертаят се схеми, анализират се ситуации и събития, преосмисля се миналото, за да се планира бъдещето. В процеса постепенно се включват различни хора, организации, съмишленици. Един дълъг, консултативен процес с участието на много ключови за развитието на ромската общност хора, активисти, вярващи общности, които формираха и приоритизираха значими за ромската общност приоритети.  

ИСТОРИЯ

0
година

Постоянна ромска конференция е гражданско движение на ромски и про-ромски организации и активисти от цяла България. Официално е представена в навечерието на Международния ден на ромите – на 7-ми април 2017 в град София, на събитие, в което участват над 500 човека – активисти и НПО експерти, обединени от 5 основни и значими за ромската общност теми: 

  1. Не на разрушаването на домове
  2. Не на езика на омразата
  3. Не на манипулациите и предизборната търговия
  4. Реформа в НССЕИВ – условия за провеждане създаване на реален консултативен процес между ромската общност и държава
  5. Формиране на ново лидерство и консолидация на целия наличен потенциал на ромското лидерство.
- 27.06.2017

Подписка срещу Валери Симеонов

0
подписа

Подписка срещу отстраняването на Валери Симеонов

Близо 16 000 души се подписват срещу отстраняването на Валери Симеонов от поста  на председател на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси. В знак на протест редица граждански ромски и про-ромски организации напускат съвета. След отворено писмо срещу настоящата не-ефективна политико-консултативна рамка за изпълнение на интеграционните политики, Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с основните ромски организации и коалиции. Постигна се конкретно съгласие за създаването на под-комитет към Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство, който да съгласува операциите, допринасящи за интеграция на ромите съ-финансирани от европейските фондове и държавния бюджет.

0
подписа
- 2017 - 2018

Кампания "Дом и сигурност за всеки"

Кампанията „Дом и сигурност за всеки” е подкрепена от над 100 граждански организации и коалиции и 26 000 граждани. Целта на кампанията е да отвори обществено-политически диалог и постигне подкрепа за конкретни инициативи, които да помогнат на националните и местните власти да адресират сериозния жилищен проблем. Над 200 000 домакинства в национален мащаб, сред които и ромски, са без законов статус.  

.

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването