fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Днес ще Ви представим една красива и сърцата млада дама, която учи в Медицински университет – София, със специалност “Акушерка”.
22-годишната Женя Альошева идва от с. Василовци, Северозападна България, и е от ромски произход. Определя себе си като упорит и позитивен човек, а за избора си на професия споделя, че тя й носи много отговорности, но за нея няма по-хубаво от това да помогнеш за появата на нов живот:

за мен няма по-красив момент от това, да видя майките усмихнати и със сълзи от щастие.

“Да присъствам на раждане е неописуемо чувство. Всеки път, когато чуя плача на новороденото настръхвам, усмивката грейва на лицето ми. След като взема бебето и започна да полагам първи грижи за него и накрая го покажа на майката, за мен няма по-красив момент от това, да видя майките усмихнати и със сълзи от щастие.

Още от ранните ми ученически години искам да се развивам в сферата на медицината. Тя е така нужна и днес, когато сме заобиколени от най-различни болести. За съжаление се намираме в епидемиологична обстановка, която не само остави много хора безработни, но най-вече отне много невинни животи. С риск възгледът ми да изглежда песимистичен, в акушер-гинекологията не виждам да има голям бум тази година, но си го обяснявам по-скоро с това, че жените са по-притеснени да не се окажат с положителна проба от Covid и да бъдат изолирани, тъй като и леглата в болничните заведения бяха запълнени.”

Имала съм доста трудни моменти, тежко е, но не се отказвам. Намирам начин да се справя сама с тях и се радвам, че имам моралната подкрепа на семейството и приятелите ми. Всичко дължа на тях, те ме подкрепиха и продължават да го правят. Винаги казвам на познатите си да не се отказват, а да преследват мечтите си, защото няма по-хубаво от това да вършиш това, което харесваш и те удовлетворява. Ежедневието ми е доста забързано. Ставам рано сутрин, ходя в базата, която практикувам, също и на работа. Понякога в деня и на двете места ходя, като ги редувам и се организирам да намирам време и да чета, за да се подготвя добре за предстоящите изпити.

Мотивацията ми да продължавам напред на първо място се дължи на родителите ми, и не на последно място в това, че аз исках да докажа, че и ние ромите можем!

Заявявала съм това, че съм от ромски произход няколко пъти. Гледат ме странно първоначално, но след като ме опознаят съм сигурна, че си правят извод за това, че и ние, ромите, може да бъдем образовани и интелигентни. Аз лично никога не съм усещала расизъм, но може да се дължи на това, че моят цвят на кожата е светъл, и когато дойде моментът да им кажа, че съм от ромски произход, не им се вярва, че има и бели роми.

Първо искам да кажа, че е грешно схващането, че единствено жената е виновна за безплодието на двамата души.

От страна на жената се срещат проблеми с овулацията, вродени аномалии, възраст, инфекции и т.н.
От страна мъжа: Анормална функция на сперматозоидите, хормонални нарушения, вродени аномалии.

Причини могат да бъдат също и: Тютюнопушенето, алкохолът, забранените вещества, и тесните панталони, които в момента са на мода при мъжете.
Стресът също оказва психическо влияние върху репродуктивната система – това къде работиш, обстановката, в която се намираш и т.н.

При майката, която износва бебето и след раждането му, има важно значение каква храна консумира, и да избягва стреса. Здравословното хранене на майката осигурява нормално развитие на плода по време на бременността и пълноценното кърмене след раждането, важно е за здравето на бебето и намалява риска от заболявания в по-късен етап.

Дали ще се ваксинират или не, човек сам прави своя избор, но познавам няколко млади момичета, които след ваксината са забременели и родили успешно. Не мога да ги посъветвам категорично, защото ваксината е по лична преценка.

Ин витро процесът представлява изкуствено оплождане на яйцеклетката в контролирани и лабораторни условия. Това е процес, при който се извършва оплождане на една или няколко яйцеклетки извън тялото на жената, като след това получените ембриони се връщат в матката. Това е основен метод за лечение на безплодие (стерилитет). Процесът включва хормонално контролиране на овулацията, получаване на яйцеклетки и сперматозоиди и поставянето им заедно в течна среда с цел сперматозоидът да оплоди яйцеклетката. След това оплодените яйцеклетки се връщат в матката на пациентката с цел да се постигне успешна бременност.

Обикновено, ако след 1 година опити за забременяване, то още не е факт, желателно е да се потърси мнение от специализирано заведение или клиника за борба със стерилитета, за да бъде двойката спокойна, че ще се получи професионална помощ.

Здравето е нещо, което всички ние започнахме да ценим в последни дни.
Завистта, злобата, и гнева са факторите, които пречат на емоционалното ни състояние, също и на здравето ни, а надеждата е лек за всички нас.
Тя е лъч светлина в най-трудните ни моменти. Умението да гледаме бъдещето с вяра и най-важното: да не я губим, за нищо на света, защото нещата не изглеждат такива, каквито са, затова нека бъдем по-позитивни, обичащи се, и най-вече здрави!

След една година Женя ще бъде успешно реализирала се акушерка. Желаем й успешно дипломиране и да продължава да радва всички майки, грижейки се за техните прекрасни рожби, а по случай днешния празник, пожелаваме на всички жени, даряващи света с любов, много здраве, мир, и щастие да се роди във всеки дом!

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването