fbpx

#Гласът ми е от значение – Беатрис Демирова

#Гласът ми е от значение – Беатрис Демирова

 

Подкрепи декларацията “Гласът ми е от значение”

#Гласът ми е от значение

48

Живеем във време на агресия, агресия спрямо нас ромите, агресия, каквато винаги е имало, агресия която не е породена от нас, но агресия насочена към нас. Агресия от която други печелят, а за нас остава вината. Вина, която ние сме принудени да търпим. Виновни сме за всички беди в държавата, втълпява ни се, че не сме достойни и нямаме право да живеем в собствената си държава, в която живеем от векове. Държава, която нашите бащи и деди са построили с ръцете си. Третират ни като хора втора ръка. Купуват бъдещето ни, фалшифицират гласовете ни, подменят избора ни, избират вместо нас и определят бъдещето ни.

100-те роми

От ром до ром има разлика. Така е и при останалите етноси. Обществото ни, според мен, има нужда от страстта на ромите. Ние сме топли хора, със съвест. А и всички знаем, че независимо от етноса, гласовете ни тежат еднакво. Имаме нужда от непринудено обединение, ако искаме емиграцията да намалее.

Здравейте! Аз съм Беатрис Демирова на 20 години от град Кнежа. Аз съм певицата на ромския оркестър Азис груп. Завърших музикалното училище в град Плевен през 2018. През ученическите ми години качвах клипчета във фейсбук пространството на които пеех, печелех интереса на хората и получавах различни предложения в професионален план, но аз много внимавах, подбирах и отказвах. В един прекрасен ден получих няколко обаждания свързани със Азис груп. Отново размишлявах, след няколко дни реших да пробвам, хареса ми и останах.

Като по-малка мечтаех много, може би повече от сега. Исках да бъда много неща в едно. Ходех на пиано, рисуване, актьорско майсторство, волейбол, народни танци, модерни танци, учех английски, две години френски, и разбира се пеене. Исках да съм грамотна, да докажа на конкуренцията, че факта, че съм от ромски произход НЕ Е ПРЕДИМСТВО на останалите, даже напротив. Успях да покажа на моите съученици, приятели и познати, че има много неща, които могат да научат от ромите. Дори имам приятели, които ме познават и искат да са от ромите като мен.

Обичам народната музика, защото си е нашата музика, музиката на България. Музикалното училище завърших с народно пеене. Жалко е, че нямаме кой знае колко развитие в този жанр. Докато бях в ТВ шоуто “Гласът на България” изпях 3 различни стила, сега две години по-късно мога да каже, че съм по-добра във всеки един. Въпреки това харесвам всички стилове, трябва да имаме избор и разнообразие.

Включи се и ти, като ни изпратиш своето послание и снимка!

 

Прочети още от “Гласът ми е от значение”

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.