fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Казвам се Георги Атанасов на 21г. от село Габър, студент съм втора година в Бургаския университет “проф. Асен Златаров” със специалност “Предучилищна и начална училищна педагогика”. Занимавам се с народни танци, пеене и доброволчество. Израстнал съм в четиричленно семейство.  Две деца сме на нашите родители – аз и брат ми. Изключително много съм благодарен на моите родители, че ни възпитаха и ни научиха на трудолюбие, упоритост,  честност и много други семейни ценности и качества.

Като малък често си играех на “Учител”, събирах децата от махалата и по цял ден си  играехме, тичахме и бяхме заедно. Когато бях 14 годишна възраст, получих предложение от една Църковна организация да преподавам в неделно училище за деца. Приех да доброволствам в църква “Витлеемска звезда”, където все още съм доброволец.

Занимавайки се там с децата, аз придобих умения и желание да запиша педагогическа специалност.  Като за 14 годишно дете, тогава бях (и все още съм) доста полезен за ромската ни общност. Тогава бях научил две деца да четат – страхотна емоция и гордост.

През 2014 г. постъпих в гимназия с профил Хотелиер и от там започна моят път към успеха. Тогава бях започнал да осъзнавам, че съм от ромски произход и слава Богу, че до завършването никога не съм бил обект на дискриминация. Аз съм много упорита личност и това мое качество много ми помогна да стигна до тук. В училище винаги съм се старал много, за да не бъда обиждан, че съм от ромски произход. Може би съм изпитвал страх от такъв момент, затова много се стараех да бъда изряден. Човек никога не трябва да се срамува от коя етническа група е, напротив трябва да заявява себе си гордо и не трябва да бяга от себе си, от това, което е. 

“Бъди себе си, за да бъдеш щастлив” е моето мото. 

Георги атанасов

В живота ми е имало много моменти, в които съм бил горд от произхода си и качвайки се на горе никога не съм крил произхода си. 

През 2017 г. по случай ден на ученическото самоуправление се организира мероприятие в община Созопол и аз заех длъжността заместник-кмет. Проведе се една седмица подготовка в училището за тази инициатива. Да, беше страхотно и незабравимо. Беше много трудно и отговорно, но с помощта на госпожа Узунова и положения труд от мен се справих. Сдобих се с грамота подписана от Панайот Рейзи и писаха статия за мен във вестник ”Черноморски фар”.  В тези моменти не скрих произхода си, а напротив с гордост прославих етническата си принадлежност.

Много се радвам, че успявам да съчетавам трябва с не трябва. На пръв поглед звучи странно, но на практика води до успех. Примерно, когато си на 14 трябва да учиш и играеш. Това според мен е формулата за успех.

За мен изключителна мотивация е Мария Атанасова и Милка Ангелова. Мария ми показа, че с труд, много труд може да успееш, а Милка че няма невъзможни неща.

Човек не трябва да се срамува от произхода си, защото по този начин се срамува от себе си. Срамуваш ли се от себе си, значи не си осъзнал що за прекрасно творение си. 

Георги Атанасов

Разказът на Георги Добрев Атанасов е част от конкурса “Ромският ми произход – моята история за гордост”.

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването