fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

През изминалата седмица разговаряхме с Огнян Исаев, ромски деец и активист, който сподели за трудностите си, за мотивацията си да бъде непримирим спрямо несправедливостите. Животът го е срещнал с хора, които изградиха личността му, направиха го човек, който да прави добрини. Припомни си за учителите и професорите, както и организациите, които му помогнаха да изгради себе си и развитието си. В момента той самият насърчава по-младото поколение роми да правят добрини, да научат занаят,  и най-вече на солидарност и справедливост – ценности присъщи на ромската общност.

[blockquote text=”Когато отсъстваме, няма как да знаем имена като Шакир Пашов, Васил Чапразов, Стоянка Соколова. ” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#8c0000″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#8c0000″]

В дискусията споделя за проблема, че не си знаем успехите, личностите, постиженията. Заслуга за това не се дължи само на нежелание от наша страна, но и защото ние отсъстваме от учебници, култура, от всякъде. Когато отсъстваме, няма как да знаем имена като Шакир Пашов, Васил Чапразов, Стоянка Соколова. Не познаваме хората, които са се борили за това, което имаме днес. Когато не познаваме нашето движение сме обречени да повторим същите грешки и да не стигнем до по-големи цели. Нужно е да познаваме историческите дела и уроци.

[blockquote text=”Когато си свидетел на несправедливост някъде за нещо, е нужно да се опиташ и да реагираш по някакъв начин.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#7a0505″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#7a0505″]

Двамата с Миглена Михайлова дискутираха темата активизъм и какво ни мотивира да сме активни. И двамата споделят, че един активист трябва да e отдаден и то безусловно. Да нямаш предварително поставени условия. Когато си свидетел на несправедливост някъде за нещо, е нужно да се опиташ и да реагираш по някакъв начин. Много от нашите хора се страхуват, не реагират, и това е строго индивидуално. Всеки един знае защо, не трябва да се обвинява никого. Но дори когато не искаш да го правиш, просто бъди професионалист, развивай се в сферата, която си избрал, но ако някога нещо зависи от теб, реагирай. Не трябва да мълчим. – призовава Исаев.

Ние винаги сме били нападани и от страната на това да се защитим. Но сме обикновени хора, въпреки образованието си, нямаме силата и властта, която държавата има. Нужен ни е активизмът.  Трябва да се говори и колкото се може повече хора да провокираме държавата да направи нещо за хората. Не само заради моментната криза, защото нашата общност не е неглижирана от сега, ами от както се помня, споделя Миглена Михайлова.

[blockquote text=”Когато всички сме заедно, този глас и сила може да победи.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”#8f0000″ show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=”#8f0000″]Колкото повече хора сме активни и заедно, без условия, само тогава общността ни може да има успех и да се преборим за това, което имаме и искаме. Знаем, че хората гладуват, но ние също сме от тази общност. Много близки и приятели също гладуват. Ние разговаряме, именно затова, да направим нещо. Ние не сме във властта, ако имах възможността да направя нещо, щях да го направя за моите хора, моята общност, но нито силата нито властта ми стига, но когато всички сме заедно, този глас и сила може да победи.

Повече можете да видите в живото предаване

[vc_video link=’https://www.youtube.com/watch?v=ftPrgQ27vBA’]

 

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването