fbpx

#Гласът ми е от значение – Дико Йорданов

#Гласът ми е от значение – Дико Йорданов

#Гласът ми е от значение

Подкрепи декларацията “Гласът ми е от значение”

1

Живеем във време на агресия, агресия спрямо нас ромите, агресия, каквато винаги е имало, агресия която не е породена от нас, но агресия насочена към нас. Агресия от която други печелят, а за нас остава вината. Вина, която ние сме принудени да търпим. Виновни сме за всички беди в държавата, втълпява ни се, че не сме достойни и нямаме право да живеем в собствената си държава, в която живеем от векове. Държава, която нашите бащи и деди са построили с ръцете си. Третират ни като хора втора ръка. Купуват бъдещето ни, фалшифицират гласовете ни, подменят избора ни, избират вместо нас и определят бъдещето ни.

100-те роми

Не мога да стоя отстрани безразличен, ставайки свидетел на ежедневни обиди, нападки и омраза. Вярвам, че всеки един от нас има начертан път и е време всеки един от нас да поеме отговорност и заедно да успеем да направим живота си по-добър, на нас, нашите семейства, роднини и съседи от квартала. Нека гласът ни бъде чут днес, за да имаме по-добро утре, защото гласът ни е от значение.

 

Дико Йорданове роден в Бургас, но детството му преминава в малкото селце Драчево. Той е от голямо семейство и е най-малкото /седмо/ дете. Още от малък животът го принуждава да работи, за да помага на семейството си. Това не му пречи да мечтае като всяко дете. Грабва го археологията и историята. Рицарите, онези с металните брони и битките с колесниците, а по-късно и великата поредица с участието на Харисън Форд във филмите за Индиана Джоунс, го мотивират да запише археология. Въпреки, че подкрепа получава единствено от семейството си и много подигравки от връстници, роднини и съседи, Дико, упорит и нахъсан записва Археология в Софийски Университет. Сблъсъкът с големия град му дава редица възможности, вижда и много млади роми, такива като него, с хъс да успеят. Дико се гордее, че е българин, гордее се, че е и ром и иска да живее в хармония с всички граждани на България. По време на следването си, той участва в редица благородни и доброволни инициативи, насочени към развитието на ромската общност. Вижда и изпитва много от предразсъдъците към ромите. Възмущава се от лъжите и омразата, която се натрупва с всеки изминал ден. Агресията, породена от непознаване и отхвърлянето водят до разединение и това кара Дико да реагира на неправдата.

Прочети още от “Гласът ми е от значение”

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.