fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

През изминалата седмица по инициатива на Комисията по гражданските права, вътрешния ред и правосъдието LIBEЕвропейският парламент прие резолюция относно принципите на правовата държава и основните права в България.

По време на дебатите по резолюцията изпъкнаха дефицитите и негативните нагласи на политици от управляващата коалиция в България спрямо политики, засягащи правата на човека. Вместо във форум за обсъждането на системни проблеми в България, дебатът за резолюцията се превърна в междупартийна битка на европейско ниво. Тази динамика породи редица предложения за изменения на текстове от резолюцията и изтриване на цели параграфи. Евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО (в Европейския парламент част от Групата на европейските консерватори и реформисти) предложи 9 промени, които мнозинството евродепутати в крайна сметка отхвърли. 

Едно от предложенията на Джамбазки бе да се изтрие първия параграф, който гласи: 

[Европейският парламент]„дълбоко съжалява, че развитието на България доведе до значително влошаване на спазването на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите; изразява своята солидарност с хората в България и техните законни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация.” 

По-нататък Джамбазки призова за заличаване на поредица от параграфи, критикуващи състоянието на правата на човека в България, отношението на държавата към малцинствата, съществуването на дискриминация и речта на омразата. 

Поведението на Ангел Джамбазки не е изненадващо – той и неговата партия са сред тези, които с реториката и действията си последователно ерозират обществената подкрепа за гарантирането на правата на човека в България. Това не променя обаче факта, че направените предложения и начинът, по който Джамбазки и съпартиеца му Андрей Слабаков гласуват в Европейския парламент по повод на резолюцията, е поредно срамно петно за България.

Анализ на гласуването по предложенията на Ангел Джамбазки и за цялата резолюция очаквано показва, че евродепутатите на ГЕРБ са критични към резолюцията и в повечето случаи подкрепят предложенията на Джамбазки. Обратно, като опозиция в България и в синхрон с политическите се семейства в Европейския парламент, депутатите на БСП и ДПС гласуваха по правило против предложените поправки.

Голямата изненада обаче е гласуването на Радан Кънев против текста, критикуващ България за изселването на роми от Войводиново и затварянето на някои населени с роми квартали по време на извънредното положение през пролетта. В европарламента Радан Кънев е от политическо семейство на Европейската народна партия (политическото семейство, в което е и ГЕРБ), но е изпратен с гласовете на опозиционната коалиция Демократична България, включваща също „Да, България“ и „Зелените”. Господин Кънев е избран с гласовете и на ромската общност. Ако той се явява алтернатива на сегашните лоши практики в управлението, дължи обяснение на своите избиратели роми, а и на немалкото си прогресивно настроени гласоподаватели, защо е гласувал за отпадане на следния текст: 

[Европейският парламент] изразява съжаление за атмосферата на враждебност срещу хората от ромски произход в някои населени общности, особено срещу онези, които е трябвало да напуснат домовете си след протестни събирания, насочени срещу техните общности, в няколко селища; изразява съжаление във връзка с тормоза и насилственото прогонване от домовете на роми в района на Войводиново; призовава органите спешно да вземат мерки за положението на засегнатите лица; счита, че следва да се продължи с решителните мерки за подобряване на общото положение с жилищното настаняване на хората от ромски произход; счита, че е необходимо да се премахне напълно образователната сегрегация на децата от ромски произход; призовава органите да прекратят словото на омраза и расовата дискриминация срещу хора от ромското малцинство в отговор на COVID-19 и да спрат полицейските операции, насочени срещу ромски квартали по време на пандемията;

За съжаление в пленарната зала нямаше представители от евродепутатите от ромски произход, които да изразят позиция по състоянието на правата на човека в България, отношението на държавата към малцинствата, съществуването на дискриминация и речта на омразата. Само седмица преди това 17 евродепутати излязоха с декларация във връзка с реализирането на скандален проект на стойност 1,7 милиона евро от българското Министерство на вътрешните работи. Тази декларация обаче не бе представена по време на дебатите за върховенството на закона в България. 

Искаме да благодарим на тези политици, които проявиха разум и застанаха зад констатациите и препоръките, касаещи състоянието на правата на човека в България, отношението на държавата към малцинствата, съществуването на дискриминация и речта на омразата. Разочаровани сме обаче от тези политици, които по една или друга причина се опитаха да заметат под килима тези системни проблеми. Ще помним това следващия път, когато гласуваме.

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването