fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

До поредните предсрочни парламентарни избори остават по – малко от две седмици. Поредните избори, в които сме свидетели на действията на политическия елит поддържащ „счупената“ ни политическа система. Поредните избори, които не могат и няма да променят нищо в политическата действителност на България. 

Ежедневно се чуват гласове от различни политически сили, за по – активно гласуване, за нуждата от висока избирателна активност, за ролята на гражданите в изборния процес. 

Българската демокрация би трябвало да бъде представителна. Ние гражданите би трябвало да избираме хората, които да управляват от наше име и да взимат решения, които да подобряват живота ни. 

Но уви, избирателната активност на последните избори беше 40,23%. На предстоящите едва ли ще стигне тази цифра, камо ли да я надмине. Но какво ни говорят процентите? Можем да си го визуализираме много елементарно. От 10 души с право да гласуват, до урната са отишли едва 4 човека. За каква представителна демокрация можем да говорим в този случай? За каква легитимност става въпрос? Отговора е прост, просто никаква. Но имат ли право партиите да прехвърлят топката за активността в ръцете на гражданите? Гражданите, които те самите отвратиха и отказаха от участие в пародията наречена представителна демокрация.

В кампанията виждаме отново фалшиви усмивки, парашутисти в избирателните списъци, неизпълними обещания и всякакви похвати, умело наложени през последните 33 години. 

Обръщам се към нашите събратя ромите, братя, приятели, колко кандидата от висшия еталон на партиите посетиха вашите квартали през последните години? Колко от тях седнаха и проведоха човешки разговор с вас, изслушаха ви и ви чуха? Колко от тях изобщо са стъпвали в калта на която и да е ромска махала? Най – вероятно са единици и най вероятно са забравили за вас в момента, в който са си тръгнали. 

А вместо това, колко пъти във вашата махала е влизала полиция, претърсвала е домове, задържала е хора защото ромите са търговци на гласове по презумпция? Колко често медиите са отразявали купуване на гласове от вашата махала, вместо да разказват за нуждата на хората от чешмяна вода, от адресна регистрация и от асфалт? 

За политическата система сме само донори на гласове, в очите на обществото сме инструмент за печелене на избори. Замислете се! Това ли сме ние и трябва ли да бъдем част от тази грозна игра!?

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването