fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Разговор с Росен Богомилов – зам.-директор на 106 ОУ “Григорий Цамблак”

Здравей Росен, как мина първия учебен ден при вас? Беше ли празнично или с оглед ситуацията, в която сме, не чак толкова?

Росен: Както при нас, така най-вероятно и във всяко едно училище се опитахме да спазим всички мерки за безопасност при Ковид-19. Със сигурност беше празнично. Усещахме онази любов, която 7 месеца не бяхме виждали на живо, а това е любовта на децата и жаждата в очите им за знание. Това е нещото, което даде сили на нас учители и директори да продължим, въпреки трудностите и ограниченията, които ни изисква така създадената ситуация. Това, което ми прави впечатление, отварям една скоба да кажа, че аз от 8 години вече откривам 15-ти септември, но за съжаление никога не съм виждал София по-непразнична. Някак си празничното и еуфорията се случи само вътре в дворовете на самите училища и класни стаи, а извън тях сиво, мрачно, което никога не е било до този момент. Разбираемо е, все пак сме в пандемия. 

Колко деца има в твоете училище? Ще успеят ли да се справят с носенето на маски, особено първолаците и каква е организацията при вас?

Росен: В нашето училище /106 ОУ Григории Цамблак/ се обучават 130 ученици в дневна форма и 80 в различни такива. Тази година имаме 20 първокласника. Носенето на маски е предизвикателство, пред което предстои да се изправим в училище. Носенето им ще бъде само по време на междучасията и в коридорите. До този момент бяхме на кабинетна система, а сега с оглед на мерките за безопасност минаваме на класни стаи, така че да няма движение на учениците, а само на учителите. Разделихме входове за начален и прогимназиален етап, така че да няма струпване на ученици на едно място. 

Осигурихме и необходимото количество дезинфектант, обезпечили сме училището и с маски. На всеки два час във всяка класна стая и коридорите ще бъдат дезинфекцирани. Храната на децата ще бъде доставена от кетъринг в стаите, така че да не се разхождат децата излишно. 

Достъпът до училищната сграда за външни лица е максимално ограничен. Родителите не могат да влизат в сградата. Всяка сутрин медицинското лице, което работи в училището ще проверява температурата на идващите ученици. Учителите, които водят часове ще ползват маска или шлем, които сме осигурили. 

Входовете за учениците от начален етап и подготвителните групи са от едната страна на училището, а учениците за прогимназиален етап е от другата страна на училището, за да не се допуска струпване на ученици на едно място. Малките ще бъдат вземани от своите класни ръководители. Учениците от прогимназиален етап ще бъдат посрещани от учителя, с когото имат първи учебен час. 

За максимално добра ефективност и комуникация с родителите от тази година ще работят двама образователни медиатори, които ще съдействат на учителите. Те ще съдействат и при евентуално появяване на симптоми, наподобяващи наличието на Ковид-19, за да не се стресира детето и максимално бързо да се прибере от родителите си. 

Ако се окаже така, че децата трябва да преминат в онлайн обучителна среда, вие готови ли сте и като цяло ромските деца готови ли са се включат в онлайн обучителен процес?

Росен: На този етап нямам поглед върху останалите училища, в които преобладават ученици от ромски произход, но за нас мога да кажа, че ние сме много по-подготвени от отколкото през март месец. Успяхме да осигурим устройства за децата, които нямат, както и интернет достъпност. Така, че при едно евентуално излизане в онлайн обучителна среда, това да не възпрепятства тяхното усвоявания на знания, умения и усвояване на учебното съдържание от учебните програми. 

Благодарение на реализиран проект от нас към Център за образователна интеграция на деца и ученици от етнически малцинства, успяхме да закупим тези устройства. Всички деца и учители имат акаунти в програмата Teams. Още утре всички ще си получат акаунтите. Надяваме се и на подкрепата на двамата медиатора, които сме назначили, за да помогнат при евентуална онлайн обучителна среда. Към днешна дата мога да кажа, че ние сме готови да преминем към обучение в електронна среда. 

Вярвам, че образованието има силата да променя съдби към по- добро, за да живеем в една по- стабилна и демократична страна. Обръщам се към колегите, като им пожелавам да бъдат  вдъхновени и изпълнени с любов, а към учениците – радвайте се на ученическите години, мечтайте смело и бъдете отговорни!

А как мина първият учебен ден при вас? Споделете снимки, коментари в страницата ни във фейсбук.

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването