fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Днес Ви представяме едно младо, всеотдайно момче, занимаващо се с гримьорство и фризьорство на професионално ниво. Асен Елмазов е от с. Крупник, Югозападна България, и е на 22 години. През ръцете му са минали много булки, абитуриентки и момичета, ценящи красивия външен вид. 

По думите му, за да практикуваш тази професия се иска не само умение с четката, но и спокоен нрав: „Винаги съм казвал, че за тази професия ти трябват много спокойствие и голямо въображение… Когато дойде клиент и каже, че не знае какво иска, му казвам да се остави в моите ръце. Някак си имам предчувствие как да го направя, чрез вътрешното си усещане, тъй като всяко лице си има своя специфична форма и не всеки грим и прическа подхождат на всеки. 

Ето защо, когато погледнеш човек, ти трябва да си го представиш в готов вид и да знаеш какво ще му отива. Това е ключово умение в нашата работа.

Преди пет години Асен започва своето обучение гледайки майстори на четките в интернет. Първоначално се обучава от топ професионалисти и техните канали в youtube, а по-късно развива напълно уменията си от стотиците хиляди видея в Инстаграм платформата. 

Как се зароди страстта ти към професията? 

Като малък винаги си играех с кукли и им правех прически. В училище бях много добър в рисуването и така един ден започнах да пробвам, да се уча, и ето че днес вече не мога да живея без моите четки! 

Вярвам, че таланта ми се дължи на Бог. Когато искаш нещо не спираш, докато от добре не го направиш още по-добре! Обичам си работата, обичам това, което правя. Харесва ми да виждам красивите лица с доволни широки усмивки, излизащи от салона. Това е знак за мен, че си върша работата добре. А единственият начин да вършите добре работата си е да обичате това, което правите и да го вършите със сърце и доза перфекционизъм!

В какво вярваш? 

Вярвам в добротата и вярвам, че колкото повече бъдем добри един към друг, толкова по-голямо разбирателство ще съществува между хората. Човек раздава това, което притежава! Спокоен човек съм и колкото бързо се паля, толкова бързо угасвам и се успокоявам. Винаги когато мога и имам възможност бих помогнал. Злоба има навсякъде, любовта не достига. В тези трудни времена е нужно да се научим да вършим добри дела, без да очакваме нещо в замяна, защото всички сме хора.

Ти самият срещал ли си злобата в лицето? 

Да, и мога да дам пример със случай от детството си. Като цяло в съзнателния ми живот не съм имал случаи на дискриминация, освен като малък в училище, когато нагрубяваха винаги нас, по-тъмнокожите. Това остави отпечатък в съзнанието ми, но аз никога не съм се срамувал от произхода си и не деля хората! Казват, че славата променя хората, но до сега не съм се възгордял от себе си и се надявам за напред също да е така! Гордея се, че съм постигнал това, което желаех от малък и днес стоя пред вас, продължавайки да работя върху осъществяването на мечтата си! Семейството ми винаги е било до мен и ме е подкрепяло, много ги обичам! Обичам любимите си хора. Забавлявам се когато танцувам, пътувам, или пък излизам с приятели! Да правим това, което обичаме, не просто ни носи удовлетворение и наслада, то ни зарежда с позитивна енергия.

От къде черпиш вдъхновение или от кого?

Що се отнася до коса и цвят съм вдъхновен от ливанеца Mounir. Той е известен в бранша със своите модни визионерски, метаморфични техники, шокиращи прически, направени за по-малко от 1 минута. Друг моден гуру на прическите, който ме вдъхновява, е Венелин Кондаков – топ стилистър на Christian of Roma, известен у нас като коафьора на звездите. 

За грим, разбира се, че Цецо Андреев – майсторът на четките и гримьорът на известните. Следвам го в социалните мрежи и доста ми допада работата му, искам някой ден да се запозная с него.  

С кое лице би искал да работиш или личност, която би искал да гримираш?

Като цяло искам да работя с много известни личности /смее се/, но за мен личност е доста различна дума. За мен значи човек, който е познат на цял свят, например като Дженифър Лопес. Искам да усетя това чувство да работя с известен човек, да усетя какво е да гримираш човек, до когото искат да се докоснат всички. 

Как се справи с бизнеса си, по време на пандемията? Имал ли си и други препятствия по пътя към успеха? 

Всеки в живота има трудни моменти, но когато желаеш нещо, не трябва да спираш, нито да си позволяваш да загубиш себе си! Едно от паденията ми беше когато по време на работа имах една клиентка, която не беше доволна и разнасяше недостоверна информация. Имаше за цел да злепостави името ми, което изградих с доста труд и упоритост. Беше ми доста трудно отново да вдигна летвата, но успях! 

Покрай пандемията и спирането на масовите мероприятия моят, както и на много други колеги бизнес спря, но след това финансите ми се възвърнаха много повече, може би двойно. Затова ви мотивирам с това, че ще има доста моменти, които ще искат да ни събарят на земята, но ние трябва да се изправим и да продължим. Не съм стигнал лесно до тук, имал съм много падения, но благодарение на тях сега съм това, което съм!

Кое е най-трудното нещо в твоята професия, какви са претоварванията?

Най-трудното е търпението! Ставането доста рано и изпълняването на желанията на всеки един клиент. Претоварванията лично за мен са най-вече в това, че висиш цял ден и не ти остават крака, също така и кръст. Преуморяването в китките на ръцете и най-вече дишането на лак за коса цял ден. 

Кои са честите грешки, които ти виждаш у човек, който се гримира сам? 

Определено първото нещо, което забелязвам е, че веждите, които са нарисувани, стоят по неестествен начин, след това е фон дьо тена, който в повечето случаи е различен от цвета на кожата. 

Един съвет за чисто лице и сърце

„Препоръчвам продуктите на „NIVEA“, използвам всичката им мъжка козметика. Съветвам ви също да бъдете смели и да не се страхувате да постигате това, което желаете, дори ако трябва да останете сами! Към всички, които са отделили от времето си, за да прочетат това интервю: Много благодаря! Пожелавам ви само да бъдете здрави, защото само тогава можете да постигнете всичко, което си наумите!“

Автор: Принцеса Иванова

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването