fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Днес Лиляна Ковачева, авторката на биографичната книга „Шакир Пашов – Апостолът на ромите в България“, се срещна с педагогическият колектив на 75 ОУ „Тодор Каблешков“. Училището се намира в най-големия ромски квартал „Факултета“ гр. София. Тя представи книгата си, като разказа интересни факти за живота и дейността на Шакир Пашов, който е роден на 20.10.1898 г. в София и умира на 83 години на 05.10.1981 г. Според изследователката той е един от най-светлите примери в ромската общност, който е посветил целия си живот за еманципация на общността. Бил е два пъти народен представител в НС – през 1924 г. и през 1947 г. 

Основател е на първата ромска организация „Екхипе/Единство“ учредена в гр. Шумен. По-късно регистрира друга организация „Истикбал/Бъдеще“ и последната „Циганска културно просветна организация“, която имала структури в останалите градове с по-големи ромски квартали. Шакир Пашов е гл. редактор на в. „Романо еси/Ромски глас“ и на в. „Требие/възпитание“. Основател на ромски театър „Рома“, инициатор и организатор на футболни турнири с отбори от различни ромски квартали. Природно интелигентен, завършил средно образование и за времето си е бил най-образования ромски представител. 

На 20.10. тази година се навършват 122 години от рождението му. По този повод авторката подари портрет с лика му и негова мисъл на училището. Лиляна Ковачева избра именно това училище, защото Шакир Пашов, като депутат прави първа копка при изграждането на училището. Изследователка смята, че учениците от ромски произход трябва да се запознаят с такива светли примери от тяхната общност и се надява тази инициатива да се разпространи и в други училища на територията на България. След Шакир Пашов, трябва и Мануш Романов, Димитър Големанов, Димитър Алиев, Георги Парушев и др. личности да намерят място в училищата.

Нашият народ върви напред и все напред, и не е далеч денят, когато той по нищо не ще отстъпва на който и да е друг народ. В това ние твърдо и неотклонно вярваме, и то ще стане.

Шакир пашов

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването