fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Помните ли Томас Томов, момчето с ангелски глас, наречен от всички “Дупнишкият Павароти”, който през 2014 година спечели “България търси талант”? Тогава местната власт в Дупница го обяви за почетен гражданин, а днес /28-ми май 2021/ не беше допуснат в дискотека Euphoria в родния му град, защото бил …”мангал”! 

Ако някой си мисли, че сме европейци, че сме напреднали у нас (в майка България), просто е заблуден. Всъщност моят кръг от хора – онзи кръг, знаете, на който му казваме „балон“ – със сигурност знаят, че още живеем в годините на неравенство, на отвратително отношение спрямо цял народ, който от векове живее в България и допринася за развитието ѝ. Ромите и до ден днешен продължаваме да бъдем мачкани, изолирани и отритнати от българската държава.

Много е трудно това да се осъзнае от по-странични и по-далечни от мен и моето обкръжение хора, с по-малко чувствителност и осведоменост за елементарни и ежедневни, нормални за много „обикновени“ хора дейности като ходене на бар, дискотека или плувен басейн, без страх от това, че може да те върнат, набият, наранят.

Но за много от нас, именно този фейс контрол, онази проверка на охраната – ни травмира, а в последствие ни кара да мразим себе си, да искаме да забравим кои сме. Кара ни да мечтаем да бъдем „нормални хора“. Колко ненормално звучи – да бъдем „нормални хора“. „Нормални“, които искат да изпият чаша вино, бира, уиски, в компанията на близки и приятели, на дадено модерно или не чак толкова модерно място, където в много случаи обслужващият персонал и изпълнителите са роми. Кара ни да търсим щастие и „нормално“ отношение в чужди държави, да се гордеем с друга държава. Не, не знам израз, който да определи тази налудничавост. 

Но знам, че думите към млад човек „Не те пускаме в дискотеката, защото си циганин“; „Казаха ни да не пускаме цигани в плувния басейн“; „Ти си мангал и не може да влезнеш“, оставят горчив отпечатък завинаги. Такива изрази те карат да се чувстваш „човек втора ръка“ – много плашещ израз, който всеки човек от ромски произход, рано или късно използва в есе, разказ, лична история, дори и в CV. За някои от нас, такива случки служат за мотивация да се доказваме, което ще рече поне двойно повече да даваме от себе си във всяко нещо, което правим; за други е мъчителен процес на отказ от произхода си. Не е лесно е да се откажеш от произхода си, дори когато си малко по-бял. Колкото и да си казваш, че се отказваш, колкото и да искаш да се откажеш – в края на деня всички те виждат като един „прост, долен мангал“. Рано или късно, колкото и „интегриран“ и „нормално“ изглеждащ да си – ти го казват директно в очите. 

На 28-ми май в гр. Дупница, в дискотека Euphoria не са пуснали ромски младежи на концерт на ромския изпълнител Денис Теофиков. Девойки и младежи от петте ромски квартала по три пъти са се нареждали на опашката, за да влязат в дискотеката. Успели да „видят“ изпълнителите на излизане от заведението и да „чуят“ изпълненията им от отвън. Всеки път, когато дойдел техният ред на опашката, охраната ги отпращала с директното „не пускаме мангали“. 

Парадоксалното е, че през деня, както и вечер, в комплекс парк „Рила“ голямата част от клиентите са от ромски произход – там ромската общност провежда абитуриентски балове и други тържества.

В Европа ли сме, къде сме? Смятах, че тази грозна и травмираща практика е в миналото. 

„В България няма място за талантите, ако са мургави. А почетните знаци са с отрицателна стойност, когато всекидневното поведение е на диаметрална противоположност. Медиите от неудобство можеха да реагират. Но как да го направят, като не виждат нищо нередно в това един М да не бъде допуснат до дискотека…, пък после до басейн, ресторант, парк… Разбира се, КЗД нищо няма да направи, нито прокуратурата… Всички държавни институции са слепи за расизма. Такъв в България няма. Ние сме толерантен народ с вековна традиция и практика. И който твърди обратното, е “розов терорист”. Да живее България!“ – споделя в социалните медии Огнян Исаев, ромски журналист. 

“Много отвратително и унизително отношение. Моят син също беше там и не го допуснаха да влезе в дискотеката, защото е от ромски произход! В кой век живеем, дали някога тази дискриминация ще изчезне? A парите, с който разполагаме цигански ли са? Не ме е яд, че не са ги допуснали в дискотеката – болно ми е за това, че са ги унижили по този начин.“ – Вероника Якимова, родител на един от младежите, недопуснати в дискотеката.

Ромските изпълнители и артисти са ключов елемент за бизнеса в сферата на забавлението. Без тях заведенията и комплексите ще бъдат празни. Парадоксално е, че талантът им подхранва една система, която травмира и унижава ромските младежи, тръпнещи да видят идолите си. 

Анти-ромските нагласи в България са постоянно най-високите в Европа. Последното проучване от 2020 г. установи, че 82,3% от българите не биха приели роми като съседи, 90,6% предпочитат да нямат ромски приятел, по-малко от 1% от българите биха се оженили за ром и над 47% биха предпочели да не живеят в същата държава с роми.

българи не биха приели роми като съседи
82.3%
Предпочитат да нямат ромски приятел
90.6%
Биха предпочели да не живеят в същата държава с роми
47%
Биха се оженили за ром
1%

Поради всичко това смятам, че е редно политическите партии и коалиции, които ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 11-ти юли, да засегнат в предизборните си програми и проблема с анти-ромските нагласи, които са пречка в усилията за насърчаване на равенството и изграждането на демократична и правова държава, достоен член на ЕС.

Eмил Методиев

Eмил Методиев

Автор

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването