fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

43 000 души подкрепиха манифеста „Роми за нова политика в България“

В рамките на една седмица гражданското движение Постоянна ромска конференция събра подкрепа от над 43 500 души за манифеста „Роми за нова политика в България“. Манифестът съдържа 5 основни приоритетни искания, насочени към кандидат-депутатите за Народно събрание. Те са с фокус към икономическата стабилност и просперитетобразованиетожилищната политиканеравенствата в здравната система и анти-ромските нагласи

86 местни активисти от 68 населени места, представляващи 13 многомандатни района успяха да мобилизират ромската общност, която ясно заявява, че не може да чака повече. Социалните неравенства между хората в България продължават да се увеличават. Някои региони на страната ни стават все по-бедни и неравенствата се увеличават. България губи своите хора. Твърде много хора напускат страната, а твърде малко хора са готови да останат и да живеят в България. Ромите сме около 10% от населението на страната, най-младата и жизнена част от обществото и сме част от решението за България. Пренебрегването на нас ромите ни пречи да дадем пълния си потенциал и принос за България. Въпреки това, ние работим и допринасяме, въпреки всичките унижения, страх и насилие, с които се сблъскваме, докато работим, докато търсим работа, докато децата ни учат в училище. Често дори нашите квартали биват атакувани от радикално настроени групи, неонацисти и багери на властта.

В името на България, поканихме всички отговорни и отворени кандидати, вярващи в тази нова българска политика да поемат ангажимент и да работим съвместно в разрешаването на петте ключови теми. Проведохме 15 онлайн предавания с 25 кандидат-депутата от основните политическите партии и коалиции на „Демократична България“, „БСП за България“, „Изправи се – Мутри Вън!“, „Движение за права и свободи“ и „ГЕРБ“, защото искаме една по-добра, демократична и мирна България за всички. Живите излъчвания достигнаха до над 990 000 души и над 225 000 гледаемост.  

На 26-ти март Постоянна ромска конференция излъчи дискусия на живо с лидерите на политическите формации от БСП – Крум Зарков, ДПС – Станислав Анастасов, ГЕРБ – Тома Биков, Демократична България – Велизар Шаламанов и Изправи се! – Мутри, вън! – Никола Вапцаров, претенденти за народни представители в следващото народно събрание. На събитието политиците дискутираха и поеха ангажименти свързани с исканията на ромската общност, базирайки се на манифеста. Бяха поставени въпроси за планът за развитие на България 2030 и как ромите участват и допринасят в икономическото развитие, демографската криза и преодоляване на неравенства. Подкрепа на манифеста получихме и от евродепутатката Цветелина Пенкова, която беше част от събитието. Дискусията стигна гледаемост до над 4200 на живо, като до момента е достигнала до 150 000 души и гледаемост от над 95 000 души. 

Искаме да дадем своя принос за демокрация, основана на доверие, компетентност и отчетност. Това е нова България, която искаме да изградим и никой не може да ни настрои срещу нашите приятели, съседи, понякога дори членове на семейството ни, които не са роми. Ние искаме и заслужаваме нова демокрация, демокрация, в която политиците са държавници. Искаме да имаме политика, в която избраните от нас са етични и компетентни хора, политици, на които може да вярваме. Искаме политика, при която гласът ни се чува и след изборите. Искаме политиците да идват в нашите общности не само преди, а и след изборите. Искаме да ни управляват тези, които искат по-добро за България и по-добро за всички хора в България. 

В интерес на всички граждани е да създадем условия за провеждането на честни избори, възможност за информиран избор, намаляване до минимум възможностите за манипулация на изборният процес. Само обединяването на усилията на всички ни в тази посока, ще гарантира демокрацията и устойчиво развитие на страната ни.

Всички кандидат-депутатите, които участваха в 15-те ни дискусии и поеха ангажимент към манифеста на Постоянна ромска конференция са: Крум Зарков – БСП, Тома Биков – ГЕРБ, Велизар Шаламанов – Демократична България, Никола Вапцаров – Изправи се.бг – Мутри, вън!, Станислав Анастасов – ДПС, Илияна Мутафчиева – Демократична България, Наталия Димитрова – Демократична България, Владимир Милушев – Демократична България, Стефан Панталеев – ГЕРБ, Светлин Райков – ДПС, Милети Давидов – ДПС, Георги Гаврилов – ГЕРБ, Кристин Касъмов – ДПС, Бранимир Бочев – ДПС, Шакир Юсеин – ДПС, Гюнай Хюсмен – ГЕРБ, Милена Орешкова – Демократична България, Юнуз Хаккъ – Демократична България, Деян Дечев – БСП, Георги Гьоков – БСП, Райно Георгиев – БСП, Виктор Лилов – Изправи се – Мутри, вън!, Лили Михайлова – Демократична България, Христо Христов – Демократична България, Станчо Ставров – Изправи се! – Мутри, вън! 

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването