fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

20-годишният Янислав, или на кратко – Яни, е днешният герой от поредицата „Успели млади роми“. Младото момче е родом от село Овча могила, Свищовско, произлиза от 4-членно семейство, държащо на образованието. Завършва Професионална гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон“, Велико Търново, със специалност “Кетъринг“, а в момента живее и учи във Варна, в Икономическия университет на морската столица, където изучава специалността „Счетоводство и одит“, вече втора година.

„За да бъда мултифункционален, реших да запиша съвсем различно нещо от това, което съм учил в гимназията. Имаше я и мисълта, че няма да съм все така млад и няма да мога да практикувам тази професия цял живот, затова се насочих към счетоводството, тъй като това е една професия, която може да упражняваш дълги години и винаги ще бъде актуална. Смятам, че взех правилно решение, но това ще се разбере с времето.“ – казва Яни. Освен млад човек, защитаващ своите възгледи, Яни е активен и в доброволчеството: „Започнах да се занимавам с доброволчески дейности, когато отидох да уча в гимназията. Във Велико Търново има местна организация, която се занимава с почистване на замърсени полянки и бреговете на р. Янтра и всякакви други такива кътчета и местности. Казва се „Turnovo runs“ , и в края на всяко събитие си организирахме хоротека.“ Други доброволчески дейности, в които е участвал са „Жълти стотинки за живот“- кауза, в която се грижат за животните в приюта, и популярната кампания „Капачки за бъдеще“ , свързана със събирането на пластмасови капачки от бутилки за рециклиране, чрез които средства се закупуват кувьози за детските болници в страната. 

Янислав наскоро организира и информационна среща с ромската младеж, на която запознава участниците с важни теми като: Какво е език на омразата и как се разпознава скритият расизъм, как да се справят с него и кои организации ще са им от полза. Отзивчивото момче също така се бори с расизма и в онлайн средата, като следи новостите във виртуалния свят и аргументативно опонира на многобройните хейт – коментари в социалните мрежи срещу нашата общност, също така запознава останалите с това по какъв начин се подават сигнали, свързани с езика на омразата.

„Днес вече съм част от комуникационния екип на надпартийното движение „Постоянна Ромска Конференция“ В момента предстоят две важни събития за ромската общност – първото са парламентарните избори, а второто е преброяването. 

Във връзка с тези събития, участвам в информационната кампания за нашата общност, чрез неформални разговори и организиране на онлайн срещи, заради пандемията от Covid. Целта ни е да ангажираме бъдещите политици с проблемите на нашата ромска общност. Те трябва да осъзнаят, че нас ни има и е време да се грижат и за нас. Затова сега даваме възможност на общността да представят своята визия за промяна, за да можем ние да ангажираме депутатите! А целта на кампанията, свързана с преброяването, е ромите да бъдат информирани колко важен е реалният ни брой, за да бъдат правени реални политики от властта и да има реален резултат.“ 

Първата среща на Яни с дискриминацията била наскоро, при търсенето на квартира във Варна: „Отначало всичко върви добре, до момента, в който не се срещнем за оглед и изведнъж се започва със неща от рода на: „Ами, преди вас имаше още един оглед – ако се откажат, ще се обадим“ и още подобни изречения…“ -Споделя Яни. 

Мечтата му е да направи нещо, с което да остане в историята, да даде частица от себе си, но от съществено значение.

„Според мен всяка една мечта е цел, чието реализиране преследваме понякога и цял живот“, казва той и желае един ден да стигне до връхната точка на професията си. Да е полезен първо на семейството си, след това на ромската общност и на всички останали.

„Мечта ми е в скоро време тази ненавист, омраза на хората, спрямо общността, да спадне. Мечта ми е хората от ромската общност да осъзнаят необходимостта от образование и всеки трети ром да е с висше. Смятам, че само така ще можем да застанем силни срещу несправедливостта и всички гадости, които са срещу нас. Семейната среда също е от съществено значение” 

Янислав е една много социална, отзивчива и неподправена личност. От него лъха ентусиазъм и лъчезарност. Освен да защитава значимите за него хора и каузи, е фен и на народните танци, като споделя, че няма намерение да се отказва от нито една от тях. 

„Искам да изкажа посланието си към ромската общност, а то е да не се поддават на омайните лъжи и онова „периодично ухажване“ от представителите на ПП. Време общността ни да се обедини зад общи искания и да започнем да поставяме искания и въпроси на политиците. Много време бяхме лъгани, сега е време да бъдем обединени и силни! Следващият ми апел е, че на предстоящото преброяване не бива да се срамуваме или притесняваме да заявим своята етническа принадлежност, защото да си ром значи да си силен, несломим. Бъдете горди с идентичността си и богатата ни култура и помнете, че сме народ, оцелял след вековни гонения и нечовешки мъчения. Това, че едни хора се различаваме по нещо от други, не бива да ни бъде пречка, а стимул. Да работим и да докажем, че въпреки различията и ние можем, и ние сме способни да покоряваме върхове! Промяната към по-добро е започнала – промяната съм аз. Промяната си ти! Промяната са моите колеги. А щом ние сме успели, ще успеете и вие. Можете го!“ 

Aвтор

Една рубрика на Принцеса Иванова, която ни представя успешни млади роми в поредица от интервюта.

This image has an empty alt attribute; its file name is 121423496_185055899735600_1637251303413718589_o-1024x1024.jpg
ПРИНЦЕСА ИВАНОВА

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването