fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Гневно и разочаровано мнозинство и слабо управление на държавните институции

 

[action full_width=’yes’ content_in_grid=’yes’ type=’normal’ icon=” icon_size=” icon_color=” custom_icon=” background_color=” border_color=” show_button=’yes’ button_text=’Read in English’ button_link=’https://romastandingconference.org/roma-in-gabrovo-collateral-damage-between-two-fires/’ button_target=’_self’ button_text_color=” button_hover_text_color=” button_background_color=” button_hover_background_color=” button_border_color=” button_hover_border_color=”]

Read this article in English

[/action]

Постоянна ромска конференция е в тясна връзка с повече от 100 семейства, принудени да напуснат домовете си от организирани тълпи в Габрово. Днес, при нашето посещение при тези семейства, преживяхме с тях непоносимо чувство на страх, ужас и смущение, а драмата на техния живот се превръща в огромна човешка трагедия. Без надежда, знаейки, че сегашните им трудности са почти невъзможни за преодоляване. Две от прогонените семейства останаха без домове, изгорени при бруталната атака на тълпите. Това положение е под човешкото достойнство и е неприемливо за Европа през 21-ви век. Въпреки всичко, ромските семейства демонстрираха невероятна решителност да се върнат в домовете си и към нормален живот. Те искат да се върнат обратно на работните си места и невинните им деца да се върнат обратно в училище.

В същото време техни не-ромски съграждани в Габрово продължиха да насърчават възмутителна омраза и насилие в масови протести. Подстрекателите на тези протести превръщат ромите в изкупителна жертва, определяйки ги като привилегировано малцинство в България, което е отговорно за мизерните условия на живот в България. Повечето от тях не са наясно с факта, че ромите нямат нищо общо със слабия интегритет и управлението на основните обществени институции, които пряко причиняват мизерните условия на живот за всички българи, включително ромите.

Постоянна ромска конференция направи незабавен план за подкрепа на тези семейства, особено в подкрепа на двете семейства без домове. Освен това, ние също трябва да помогнем на нашите не-ромски съграждани, да не се оставят да бъдат манипулирани от изкусните, сложните инструменти на някои политически актьори, целящи да получат малко повече гласове, като насърчават междуетнически напрежения. Това може да доведе до опустошителни последствия както за ромските, така и за не-ромските съграждани.

Ние от Постоянна ромска конференция правим всичко възможно, поемайки отговорност за разрешаването на тази ситуация, която е от полза за всички. През последните две години се опитваме да създадем институционален диалог с държавата. По отношение на жилищното настаняване, предложихме шест законодателни мерки, подкрепени от десетки хиляди роми, които ще осигурят решения за около 200 000 роми и около 800 000 етнически българи. Такива решения ще бъдат от полза за всички и ще избегнат такива опасни политически мотивирани провокации към насилие. Предложените от нас мерки обаче бяха пренебрегнати.

Ето защо искаме да благодарим на хиляди роми в Европа, които се присъединяват към Постоянна ромска конференция в тези трудни времена. Също така искаме да благодарим на международната общност, че пое инициативата за разрешаване на тази ситуация. Мощен урок, който научихме в ромското движение през последните няколко десетилетия е, че промяната никога не е лесна, но винаги възможна. Когато растем в по-смел израз, правейки го по начин, който докосва други, да се присъединят към борбата, бъдещето е неизбежно наше. Това се случва днес!

[action full_width=’yes’ content_in_grid=’yes’ type=’normal’ icon=” icon_size=” icon_color=” custom_icon=” background_color=” border_color=” show_button=’yes’ button_text=’Подкрепи’ button_link=’https://petition.rsc.datad.at/support_manifest’ button_target=’_self’ button_text_color=” button_hover_text_color=” button_background_color=” button_hover_background_color=” button_border_color=” button_hover_border_color=”]

Можете да подкрепите манифеста, който застава зад: не на речта на омразата, не на разрушаването на домове и не на изборните манипулации

[/action]

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването