fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

7-ми април, София. В навечерието на Международния ден на ромите, Постоянна ромска конференция награди млади роми, взели участие в конкурс за есе на тема “Моята мечта за силна България и обединена Европа”. Точно 58 есета от цяла България се състезаваха за наградния фонд от 3000 лева и стипендия за пътуване в чужбина. Церемонията включваше обръщение на гости и съмишленици на Постоянна ромска конференция и награждаване на младите роми, победители в конкурса за есе.

Николай Кирилов, Даниела Михайлова, Огнян Исаев

Преди 2 години на това място се събрахме и обещахме няколко важни неща. Едно от тях беше да обединим усилията си, за да не допускаме принудителните разрушения на домове. Второто бе да застанем срещу използването на езика на омразата и третото и най-важно: да инвестираме в младите хора като вас. Вие сте хората, които трябва да мечтаете, зад които мечти ние трябва да застанем” – с тези думи Николай Кирилов откри церемонията за награждаване на есетата.

Даниела Михайлова, представител на сдружение “Инициатива за равни възможности” и част от Постоянна ромска конференция (ПРК) разказа за принципите и идеите, около които Постоянна ромска конференция се обедини и благодари на младите за активното им включване в конкурса, за интереса им и мечтите им. Тя сподели, че се надява много от младите хора в залата, освен да застанат до ПРК, един ден да заместят по-възрастните в ромското движение. “Инвестирайте в себе си, а ние ще помагаме”, обеща Даниела Михайлова.

Огнян Исаев

Церемонията продължи с Огнян Исаев, който обяви манифеста на Постоянна ромска конференция за силна България в обединена Европа. Документът търси подкрепа за:

  • Нулева толерантност към принудителните разрушаване на домове;
  • Нулева толерантност към използването на езика на омразата като политически инструмент и за противопоставяне в българското общество;
  • Нулева толерантност към изборните манипулации, застрашаващи демократичните основни на нашето общество.

Пълната реч на Огнян Исаев, част от обединението можете да прочетете тук

Пълния текст на манифеста и как да го подкрепите, вижте тук: Подкрепи манифеста

Професор Ивайло Търнев, член на УС на националната мрежата на здравните медиатори се включи, за да сподели, че в деня на церемонията 29 нови здравни медиатори са завършили успешно обучението си. Проф. Търнев застана открито и в подкрепа на манифеста и пожела на младите участниците в конкурса да бъдат силни, позитивни и много вдъхновяващи.

Миглена Михайлова, член на журито за оценяване на есетата, връчи награди и сертификати на участниците в конкурса във възрастовата категория 12 – 15 г., като заяви, че Постоянна ромска конференция се ангажира да работи с всички участници, защото всички есета имат потенциал. Сертификати и парична награда от по 50 лева в категория 12-15 години получиха: Никол Николаева, Ива Василева, Савина Велкова, Сийка Стоянова, Кристина Кирилова, Анна Първанова и Матю Величков.

Парична награда от по 200 лева и сертификат за благодарност връчи Николай Ангелов – зам.-кмет на община Бойчиновци. “Радостен съм и много уверен, виждайки тази пълна зала, че ще постигнем начинанията и намеренията, които имаме заедно ”. С тези думи зам.-кметът награди участниците: Микаела Петкова, Естир Христова, Янислав Василев, Дико Йорданов и Вера Стойчева.

Като част от журито ми беше изключително трудно да преценя кое есе е по-добро. Искам да ви поздравя за смелостта ви, защото само смелите хора имат кураж да споделят мечтата си на глас. А всички знаем, как една мечта промени историята на човечеството” – с тези думи Любомир Димитров, член на журито връчи две специални награди от по 100 лева и сертификат за благодарност на Йоана Иванова и Стефани Стефанова.

Есето на Йоана Иванова грабна екипа на Постоянна ромска конференция с това, че се говори за любов към квартала, любов към хората в квартала, за една лична битка, редица въпроси, за радостта от малките неща, щастието и съдбата на едно семейство от квартала.  Есето на Стефани Стефанова е специално, защото в него се говори за стойността на една мечта, а нейната мечта струва точно 1 лев. За мечтата от едно левче на месец и редицата добрини, които можем да направим, ако заедно всички ние се обединим.

Таня Кирилова, Евелина Димитрова, Ивайла Асенова, Красимир Кирилов

Парична награда от по 500 лева и сертификати за благодарност получиха Ивайла Асенова, Ивелина Димитрова и Ренета Кривонозова. Наградите връчи друг член на журито и активен член на Постоянна ромска конференция – Красимир Кирилов. Той поздрави всички участвали, затова, че са преодолели бариери, страхове и предразсъдъци. „Много е важно мечтите не само да останат написани, но и да се реализират. Всички мечти са хубави, а виждаме, че младите хора мечтаят за една силна България, за една просперираща България, в която заемат достойно място. Няма успешна България без успешни роми. Не може да има успешна обединена и силна Европа, без успешни роми.“, каза Кирилов.

Различни музикални изпълнения съпроводиха програмата в лицето на младите таланти Галин Снежанов и Цецо Кушев, като и двамата говориха емоционално за чуваемостта на младите ромите, различните възможности за включване на младите и взаимоотношенията между сегашното и бъдещото лидерство.

С две музикални изпълнения се включи Йоана Иванова, спечелила второ място в конкурса “Детски Пирин Фолк 2018”. Тя изпя “Облаче ле бяло”,  както и китка от песни на ромски език, в дует с баща си – музиканта Иван Любенов.

Дванадесетокласничката Радостина Иванова рецитира стихотворението “Пристанала” на Христо Ботев. Тя и е носител на специална награда на МОН в областта на поезията и естетиката.

Радостина Иванова

Специален гост на събитието беше Менсур Халити от институт „Отворено общество“ в Берлин. Той поздрави организаторите за събитието и присъстващите, към които отправи няколко послания:

В момента имаме повече високообразовани роми, отколкото във всяко друго време в историята, за което всички ние сме допринесли. Има повече от 100 хиляди високообразовани роми в Европа. Никога не сме имали повече адвокати, учители, хора в различни професии. Въпреки всички трудности, въпреки ниското качество на образованието, което получаваме, ставаме все по-умни и трябва да сме горди. Но въпреки че никога досега не сме имали толкова много високообразовани роми, нашето лидерство никога не е било в такава криза, в каквато е сега. Причините са от една страна,  че, нашите млади хора губят своето усещане за част от общността. Но друга причина е, че европейските расистки настроения ни принуждават да вярваме, че сме по-малко морални и по-малко интелигентни, затова и мразим себе си и общността. Когато разговаряме с младите роми, срещаме критични гласове, които критикуват съществуващото ромско лидерство – казват, че те не са достойни и са некомпетентни. По-опитните лидери пък казват – младите са наивни, не знаят, не разбират.

Истината е, че трябва да погледнем по-умно върху тези взаимоотношения. И двете страни са прави, но трябва да трансформираме това неразбиране, така че да разчитат един на друг, като капитал.

Ще подкрепим организаторите да разработят програма, чрез която участници в конкурса да имате достъп до най-добрите институции в Германия, да дойдете за няколко дниза да научите за всичките институции и възможности и да разберете кой и откъде може да ви помогне да реализирате мечтите си. Но искате да обещаете едно нещо – догодина, когато имаме такова събитие, да ни споделите докъде стигнахте по пътя на осъществяването на вашите мечти.

Събитието приключи със снимки, неформални разговори и добро настроение. А на участниците в конкурса остава да бъдат още малко търпеливи, докато екипът на Постоянна ромска конференция продължи консултациите и вземе решение кои от тях ще пътуват за Германия. Едно е сигурно, съвсем скоро всички участници ще бъдат поканени на среща и активно ще се работи с всяка една мечта.

Благодарности на журито в състав: Миглена Михайлова, Огняна Найденова, Русин Коцев, Любомир Димитров и Владислав Петков.

 

 

 

 

 

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването