fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

[action full_width=’yes’ content_in_grid=’yes’ type=’normal’ icon=” icon_size=” icon_color=” custom_icon=” background_color=” border_color=” show_button=’yes’ button_text=’Подпиши манифеста тук’ button_link=’http://bit.ly/2FQOsKD’ button_target=’_self’ button_text_color=” button_hover_text_color=’#5bad0e’ button_background_color=” button_hover_background_color=” button_border_color=” button_hover_border_color=”]

Манифест за силна България в обединена Европа

[/action]

Бъдещето на Европейския съюз никога не е било толкова неясно колкото е днес. Общият ни дом се тресе от всеобхватни и локални кризи, чието решение намира отражение в засилващи се протекционистки и национал-популистки политически реторики, които избуяват в човеконенавистнически концепции или проекти за решение на всяко предизвикателство. Битката за федерална и единна Европа днес минава през всички малки и големи локални и национални битки. Битката за силна България минава през нормализирането на политическите, икономическите и културните отношения както в Европа, така и във всеки български квартал, град, село и махала.

Ние – ромската общност на България, заедно с нашите съседи, колеги, приятели от всеки етнос и общност, български граждани, прогресивно мислещи, вярващи и копнеещи за по-добро бъдеще за родината ни България, призоваваме обществото ни да се противопостави на разрушението, отчаянието и безразличието.

Години наред избирахме хора, за да служат на страната ни, да се вслушват в гласа на народа и да работят за благоденствието и просперитета на родината ни. Възлагахме на тях нашите надежди и вяра да изведат народа ни към сила и светлина, но за съжаление те все не успяваха. Вместо да се вслушват в народа, много от тях избраха използването на езика на омразата, с което ни противопоставят едни на други; пожелаха да служат на себе си, на своите страхове и своите необходимости, манипулирайки и обезверявайки нас и нашите деца, принуждавайки ни да търсим своето щастие отвъд границите на родината си.

Колко още може да понесе България? Време е да кажем не на лъжите, не на манипулациите, не на омразата, не на безчовечността.

Европейският съюз се основава на върховенството на закона. А когато законът е противоречив, дискриминационен и несъобразен с общия правов ред в държавата, принципът върховенство на правото е водещ. Компрометирането на върховенството на правото и представителната демокрация са признаци на преломен момент в човешкото развитие, които не трябва да се толерират.

Контролираният, купеният и корпоративният вот са престъпни и неморални и към тях не трябва да се прибягва. Необходимо е да използваме силата на разумните идеи, за да генерираме доверие, вяра и надежда.

Време е да застанем до тези, с които заедно ще градим бъдещето, време е да застанем до тези, които се вслушват в гласа на народа ни. Стига сме чакали и сме се надявали че политиците сами ще се справят, време е да участваме като граждани и заедно да подобрим живота си в своята родина. Време е да изобличим тези, които не следват идеалите на Апостола на Свободата: „От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи“.

Призоваваме нашите бъдещи и настоящи политици да работим заедно с открити сърца за еднакво отношение към всички граждани с искрено желание да изградим една силна България, заемаща своето достойно място в обединена и демократична Европа.

Нека заедно кажем:

Не на езика на омразата! Подписваме настоящия Манифест с разбирането, че конституционната и законова защита на свободата на словото не се простира върху речта на омразата. Не трябва да забравяме уроците, които ни карат да се срамуваме, плачем и накрая усмихнем, защото всичко е в миналото. А когато омразата надвисне над нас, ясно и категорично трябва да развенчаем и спрем всички разклонения на ненавистта – антисемитизма, антициганизма, ислямофобията, хомофобията, ксенофобията и редица други отровни идеологии, които са способни да родят чудовища по-огромни и по-опасни от тези в миналото.

Не на разрушаването на домове! Не на нарушаването на Европейската Конвенция за Правата на човека! Не на нарушаването на принципите, закрепени в българското законодателство – съразмерност, истинност, равенство. Наш дълг е като част от най-развития свят да гарантираме правото на дом на всеки наш съгражданин, а ако е необходимо – да изискаме целенасочени мерки от страна на ЕС.

Не на манипулациите и предизборната търговия с надеждите на хората! Манипулацията е основна заплаха за демократичните устои на България и Европа.

[action full_width=’yes’ content_in_grid=’yes’ type=’normal’ icon=” icon_size=” icon_color=” custom_icon=” background_color=” border_color=” show_button=’yes’ button_text=’Подпиши манифеста тук’ button_link=’http://bit.ly/2FQOsKD’ button_target=’_self’ button_text_color=” button_hover_text_color=’#5bad0e’ button_background_color=” button_hover_background_color=” button_border_color=” button_hover_border_color=”]

Манифест за силна България в обединена Европа

[/action]

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването