fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Гордеем се с нашите партньори от Словакия, активисти, кметове и съветници, които директно помогнаха за поражението на Мариан Котлеба, нео-нацисткия кандидат за президент, за втори път. Точно преди седмица представители на Постоянна ромска конференция се срещнаха с някои от активистите и кметовете от Словакия, които твърдо заявиха, че ще се борят докрай срещу крайно десни политици, които ще участват в президентските избори.

“След изборите през 2018 г. неофициални оценки сочат, че около 40 ромски кметове и повече от 400 общински съветници са избрани в Словакия. Докато повечето политици днес се страхуват да кажат нещо положително за ромите, г-жа Зузана Чапутова, проевропейският кандидат и победител в първия тур на президентските избори, публично призна приноса на ромските избиратели. Силата на техния вот е от значение не само за Словакия, но и за Европа!” – споделя Желико Иванович, директор на Ромски офис за инициативи на фондация Отворено общество.

Адвокат Зузана Чапутова е с пълна преднина на първия кръг от гласуването за президента на Словакия този уикенд. Тя получи почти 41% от гласовете, далеч пред Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, който получи 18,7% от гласовете и ще бъде единственият претендент на Чапутова във втория кръг.

Избирателната активност в първия кръг беше 46,04%. Чапутова благодари на всички избиратели за гласуването и се обърна към ромските избиратели на ромски език.

Повече информация на английски: Romea.cz

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването