fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

[dropcaps type=’normal’ font_size=’70’ color=” background_color=” border_color=”]С[/dropcaps]лед две седмици ние, ромите, ще бъдем изправени пред това да направим своя избор и да дадем своя глас на изборите за Европейски парламент. Можем или да изберем да останем безразлични, окопали се в частично разбираем цинизъм и скептицизъм към Европейския съюз, или можем да направим всичко възможно, за да мобилизираме нашите семейства, приятели и общности за гласуването.

photo: OSF

Както много други, аз бях силно разочарован от лимитите на резолюциите, законите и политиките на ЕС. През последните 15 години те не успяха да предизвикат националните правителства да бъдат отговорни към обещанията си да подобрят живота на ромите, въпреки неуморимата активност на ромски и про-ромски защитници в Брюксел и в столиците на отделните държави. За нас ромите не е съвсем ясно какво ще спечелим от тези европейски избори. От друга страна, това, което можем да загубим,  е твърде очевидно.

Само няколко политици, чиновници и бюрократи в европейските институции подкрепят ромите. Въпреки това, те са по-отворени към подкрепа на нашата кауза, отколкото повечето от нашите национални политици. Ако загубим дори малкото подкрепа, която имаме от ЕС, неизбежно ще усетим негативните последици за живота ни. По същия начин нищо няма да спечелим, ако имаме нов Европейски парламент под силно влияние на тези, които не само пренебрегват нашите проблеми, но и са се ангажирали систематично да ни преследват.

Знаем, че фондовете на ЕС не са подобрили драстично живота на ромите. Но те все още са повече от онова, което правителствата на отделните държави са готови да предоставят от националните бюджети. Европейските избори могат да доведат на власт повече от онези политици, които биха просто отрязали европейските фондове за ромите, което означава, че няма да имаме никаква обществена подкрепа за нашите общности – с други думи, ще се върнем към трудностите от 90-те години.

И накрая, настоящият Европейски парламент и Европейската комисия не успяха да издигнат признаването и осъждането на антициганския дух до същото ниво, както това стана с антисемитизма и ислямофобията. Но въпреки това пак са направили повече в това отношение, отколкото повечето национални правителства, с видимо изключение от страна на Германия. Нарастването на крайнодесните партии в Европейския парламент ще изтрие тези успехи изцяло и ще ни върне в опасни времена.

Европейският проект бе изграден върху обещанието, че ужасите на фашизма никога няма да се повторят пак. Днес виждаме, че крайната десница получава подкрепа, подкопавайки основни ценности на ЕС като плурализъм, правова държава и защита на малцинствата.

В навечерието на изборите за Европейски парламент можем да изберем цинизма и да продължим да си гледаме работата, както обикновено. Това е грешния избор. Нашето мълчание и пасивност ще отворят пространство за десни популисти, които ще използват властта си да ни унижават, тормозят и преследват.

Но, ако излезем навън и покажем силата на нашия вот, можем да се надяваме не само да запазим малките успехи, които сме постигнали на равнище ЕС, но стъпвайки на тази основа, да продължим да се застъпваме за реална промяна за ромската общност.

Сестри и братя роми, проучете възможностите, които имате за предстоящите избори за Европейски парламент, направете правилния избор и подкрепете увеличаването на избирателната активност във вашите общности! Заради нас самите и заради Европа, ромския глас може да донесе промяна.

Желко Йованович

(Желко Йованович е директор на „Офис Ромски Инициативи” към „Отворено общество“)
Материалът е преведен от Romea.cz

Постоянна ромска конференция © 2023. All Rights Reserved.

Подай сигнал за нарушение по време на преброяването